FAQ

Veelgestelde vragen

  • Hoe werkt een plancha?

    Het principe van de plancha is eenvoudig. Een gladde plaat, enkele mm dik, wordt verhit tot hoge temperaturen om ingrediënten dicht te schroeien. Zo houd je de pure smaak, vitamines en vezels vast – knapperig vanbuiten, zacht vanbinnen.

  • Wat kan ik klaarmaken op de plancha?

    Zowat alles! Vis en schaaldieren zijn het meest bekend maar ook vleesbereidingen lenen zich perfect om op de plancha te bakken. Groenten, fruit, eieren, mosselen, kreeft en zelfs desserten behoren tot de culinaire mogelijkheden. Van een snelle zomerlunch (bv. op vel gebakken zalm met verse asperges) tot een gastronomisch feestmaal (bv. kruidig lamskroontje met boontjes en gebakken krielaardappeltjes). Van het hapje (bv. kippenboutjes) tot het dessert (bv. Crêpe Normandie: pannenkoekje met gekarameliseerde appeltjes). Kortom, de plancha is jouw betrouwbare culinaire compagnon.


  • Hoe bak ik op een plancha?

    Amper 5 à 10 minuten volstaan om de plancha maximaal te verwarmen en aan de slag te gaan. 


    Verstuif wat olijfolie om het eten te bakken en regel de temperatuur in functie van je ingrediënten (gaande van 50°C tot 300°C). Het bakken zelf gaat snel, in een paar minuten. 


    Na elke bereiding reinig je de hete plaat eenvoudig door er koud water op te gieten en af te schrapen met de spatel. Het overtollige water met bakresten verdwijnt zeer eenvoudig in het inox opvangbakje.

  • Kan ik de temperatuur regelen?

    Met een Plancha ben je een master over het vuur. Kokkerellen op een plancha zorgt voor perfecte temperatuurcontrole: van warm tot heet. De plancha garandeert perfectie in koken en culinair succes. Bij een plancha stijgt de temperatuur snel, maar kan hij ook snel dalen. Hierdoor kan je zeer flexibel werken: van traag gegaard buikspek tot kortgebakken tonijn. Alles is mogelijk met een eenvoudige draai aan de knop. 


    De grotere modellen hebben 2 aparte zones waardoor je op hetzelfde moment meerdere gerechten kan bakken op een verschillende temperatuur.

  • Plancha versus barbecue

    Qua techniek en mogelijkheden staan barbecue en plancha mijlenver van elkaar. De barbecue maakt gebruik van indirecte warmte terwijl het bakken bij een plancha met directe warmte-overdracht gebeurt. Op het vlak van voorbereiding is er eveneens een duidelijk verschil merkbaar: bij de traditionele barbecue neemt het flink wat tijd in beslag om het vuur en de kolen op de juiste temperatuur te krijgen. 


    Een plancha daarentegen rol je naar buiten op het karretje en zet je door een eenvoudige draai aan de knop aan. Na 5 à 10 minuten kan je al aan de slag. Ideaal om na een lange werkdag zonder veel poespas buiten te kunnen koken.


    Daarbovenop is een plancha zeer veilig en praktisch te gebruiken op een terras van een appartement wat een zeer groot voordeel is ten opzichte van een barbecue.

  • Is bakken op de plancha gezond?

    Bij een plancha komt je eten niet in aanraking met vuur,  wat wel gebeurt bij een barbecue. Op de plancha wordt het voedsel lekker gebakken en het vet van de bakplaat loopt weg in het uitneembare opvangbakje. Geen viezigheid en minder vet voedsel!


    Je vermijdt ongezonde rookwalmen en je eet minder verbrand voedsel. De bereiding vraagt relatief weinig vet, door de korte blootstelling aan de hitte blijven de voedingsstoffen intact, én de gerechten à la plancha lenen zich goed om allerlei variëteiten van groenten uit te proberen. 


    Je kan op een eenvoudige manier heerlijke gerechten bakken zoals vis, vlees, groenten... Dankzij de inoxbakplaten kan je vis en vlees na elkaar bereiden zonder overdracht van smaak. 


  • Is een plancha makkelijk te reinigen?

    Een ander waardevol voordeel voor de “echte chef” is het gemakkelijke onderhoud van de plancha. Doordat alleen de bakplaat in contact komt met etenswaren hoef je ook alleen maar de bakplaat schoon te maken. 


    Nog gemakkelijker is dat je dit in een handomdraai doet met een beetje water en een spons. Bij een barbecue moeten vaak de grill en vuurkorf uit elkaar gehaald worden om ze daarna grondig te reinigen. Deze tijdrovende klus is niet nodig bij een plancha. Daarbovenop kan je jouw plancha gerust buiten laten staan dankzij de waterdichte beschermhoes.

  • Welke afmetingen zijn beschikbaar?

    KLEIN MODEL

    1 bakzone:  de bakplaat heeft altijd een gelijke temperatuur, tot 4/6 gasten

    - SAVEUR: 34 x 34 cm

    - DESIGN & K: 40 x 41 cm 


    GROOT MODEL

    2 bakzones:  de bakplaat heeft 2 verschillende temperatuurzones, tot 10/12 gasten

    - SAVEUR: 34 x 64 cm 

    - DESIGN & K: 40 x 65 cm

  • Welke collectie's zijn er?

    SAVEUR:  Plancha's met een zeer goede prijs/kwaliteit verhouding en gemakkelijk in gebruik


    DESIGN:  Ergonomische plancha's met een groot kookoppervlak en een mooi design


    "K":  Het absolute topgamma! Plancha's van uitzonderlijke kwaliteit en met prachtige afwerking. Een toestel om mee uit te pakken.

Share by: